Jurns schakeljaar

Mijn naam is Jurn Henderiks en ik ben 21 jaar, momenteel zit ik in de laatste fase van de opleiding Maritieme Techniek en heb ik nog een aantal vakken te gaan voordat ik mijn HBO-diploma binnen heb.

Ik heb afgelopen jaar een schakeljaartraject gevolgd aan de TU Delft. De opleiding van de NHL-Stenden Hogeschool biedt vierdejaars de mogelijkheid om hun minor en afstuderen gelijktijdig uit te voeren in de vorm van het schakelprogramma. Aangezien het schakeljaartraject is uitgesmeerd over een heel studiejaar en je afstuderen een halfjaar voltijd is, heb ik toestemming gekregen om een studiejaar over mijn afstuderen te doen en daarnaast het schakeljaartraject te volgen. Een zware studiebelasting.

"Ik heb afgelopen jaar een schakeljaartraject gevolgd aan de TU Delft. De opleiding van de NHL-Stenden Hogeschool biedt vierdejaars de mogelijkheid om hun minor en afstuderen gelijktijdig uit te voeren in de vorm van het schakelprogramma."

De eerste periode was het zwaarste voor mij. Het schrijven van een plan van aanpak voor mijn afstuderen, een onderzoek naar de schoonste brandstof voor een pocketsize superjacht. In combinatie met het wennen aan het tempo van de universiteit.

In de tweede periode ben ik begonnen aan mijn literatuuronderzoek, ik heb drie soorten brandstoffen onderzocht; waterstof, ammoniak en lng. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar verschillende types batterijen om de mogelijkheid van hybride voorstuwing mee te kunnen nemen in het onderzoek. Het meest interessante wat uit mijn onderzoek kwam, vind ik de manier waarop brandstoffen beoordeeld worden voor een geschikte toepassing in de toekomst. Hierbij wordt niet gekeken naar de voetafdruk van de brandstof maar naar de uitstoot van de brandstof in de motor. Waardoor het beeld van ammoniak en lng veel mooier lijkt dan dat het is.

Eind juli was ik zo ver, ik had mijn afstudeeropdracht ingeleverd. Direct gevolgd door her-tentamens en mijn eindpresentatie. Om vervolgens weer op de Universiteit door te starten. Ik heb dit traject beleefd als vermoeiend en uitdagend, maar ik heb nooit problemen gehad met mijn afstuderen omdat Menno (afstudeerbegeleider) altijd flexibel was en er altijd tijd werd gemaakt voor een korte vraag of om de voortgang van mijn afstuderen door te spreken.

Als student uit Leeuwarden kende ik dit bedrijf alleen van mijn bestuursjaar bij de studie vereniging en had ik geen referentie van iemand anders. Achteraf ben ik blij met het verloop van mijn stage en zou ik het mijn studiegenoten ook aanraden. Ik heb mijn afstudeeropdracht uiteindelijk succesvol weten af te ronden met een zeven en kreeg als kers op de taart nog een artikel op Dutch Yachtbuilding. Om daarin mijn onderzoeksresultaat te kunnen delen.

Jurn Henderiks – afstudeerstage 2020